Wil de echte alt opstaan

koor zoekt alt
Is een alt een vrouw met een mannenstem of een man met een vrouwenstem? En wat maakt het uit, of een altpartij door een man of een vrouw gezongen wordt. ‘Anneke’ dacht altijd dat ze en alt was. Met een verbeterde stemtechniek evolueerde ‘Anneke’s’ stem tot een echte sopraan. Echte alten zijn zeldzaam. De meeste alten zijn echter mezzo’s, wat niet wil zeggen dat ze een altpartij niet prima kunnen zingen.

Wanneer heb je als vrouw eigenlijk een altstem? Word je met die aanleg geboren of kan je alt worden. Veel hangt af van de bouw van het stemapparaat. Dat bepaalt op welke hoogte het gemakkelijkst gezongen wordt, in vaktermen de tessituur genoemd. Dat is bepalend voor de stemsoort van een volwassene. Ook de resonantieruimte in mond en neus speelt een rol. Een echte alt beweegt zich soepel in het lage toongebied en kan daar volume maken. Haar stem heeft warme kleur. Bij een goed geschoolde zangeres wordt deze kleur meegenomen naar de hoogte (vroeger sprak men van kopstem), zodat het karakteristieke timbre van de altstem min of meer herkenbaar blijft.

alt stem koor
Voor een alt-stem is het belangrijk de diepte in de stem en van het volume te ontwikkelen en onderhouden. Ook de hoogte moet niet vergeten worden, want een altgroep moet ook het hogere gebied tussen a’ en d” kunnen halen. Een soliste moet meer kunnen, maar zelden wordt meer gevraagd dan g”. De stembreuk ligt voor de vrouwenstem tussen de b klein en e’. Om een mooie registerovergang te krijgen, moet er aan egalisatie van deze breuk gewerkt worden zonder dat het ten koste gaat van de kenmerkende donkere klankkleur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s