En dan de St. Lambertuskerk van Huisseling

Begin september een aandoenlijke reportage gezien over de St. Lambertuskerk in Huisseling. De St. Lambertuskerk is belangrijk voor de gemeenschap van Huisseling. Het moment waarop (wederom) gesproken werd over de mogelijke sluiting van de kerk maakt indruk. In de reportage roept pastoor Joep van Gaalen de parochie op om de handen uit de mouwen te steken als ze willen dat de kerk behouden blijft.

Op 8 januari 2012 wordt gevierd dat de St. Lambertuskerk 100 jaar geleden officieel is ingewijd. Ook wordt dan eindelijk het lang geleden aangekondigde boek over Huisseling gepresenteerd. Intussen waait er vanuit het Bisdom Den Bosch een andere, nief frisse, zeg maar oude wind…. Op de parochies wordt meer en meer druk gelegd om terug te keren naar weleer, zoals het vroeger ging. De kranten schrijven als gevolg daarvan regelmatig over ruzies tussen parochie en pastoor. En hoe staat de St. Lucia Parochie er voor, welke weg wordt er gevolgd?

Dus mensen van Huisseling, aan het werk voor jullie St. Lambertuskerk!

De parochies in het bisdom Den Bosch hebben in 2011 een recordverlies van ruim 3 miljoen euro geleden. De hoge kosten voor onderhoud van kerkgebouwen is hiervan de voornaamste reden. De uitgaven van de 230 parochies die het bisdom telt, waren gezamelijk 39 miljoen euro. Daar tegenover staat dat de inkomsten met bijna 36 miljoen sterk achterbleven. De meeste meeste kosten die gemaakt werden (45%), waren voor het onderhoud van de kerkgebouwen. In het hele bisdom zijn dat er 351.

Kijk eens aan hoe het rommelt binnen het bisdom Den Bosch:

Pastoor Linden stapt op vanwege beleid bisdom Den Bosch
Pastoor Piet Vermeeren (71) van de Lambertusparochie in Linden neemt ontslag omdat hij zich niet meer kan vinden in het beleid van het bisdom Den Bosch. De pastoor is fel gekant tegen het opgaan van zijn parochie in een grote parochie in de gemeente Cuijk.
woensdag 15 februari 2012

Diaken Vervoort Oss wil afscheiding van bisdom Den Bosch
Diaken Frans Vervoort van de Heilig Hartparochie in Oss wil dat zijn parochie zich afscheidt van het bisdom Den Bosch. Hij wil liever verder als enclave van het minder conservatieve bisdom Groningen-Leeuwarden.
woensdag 1 februari 2012

Diaken Heilig Hartparochie Oss: ‘Ik sta in mijn recht.”
Frans Vervoort, de diaken van de Heilig Hartparochie in Oss, zegt dat hij wel degelijk bepaalde parochianen kan verplichten mee te doen aan de actie Kerkbalans. Het gaat dan specifiek om mensen van buiten de parochie die er ooit voor gekozen hebben om lid te worden van de Heilig Hartparochie.
maandag 30 januari 2012

En dit allemaal in een tijd waar de kerk toch al genoeg uit te leggen heeft aan de samenleving. Tsjonge jonge jonge, wat een zooitje ……

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s